Kiracıların yüzde 86’sı yapılan resmi zam oranına göre çok fazla ödeme yapıyor

Kiracıların yüzde 86’sı yapılan resmi zam oranına göre çok fazla ödeme yapıyor

Türkiye’ de genel olarak bin 100 kişiyle yapılan araştırmalar neticesinde kiracıların yüzde 86’sı son bir senede yapılan resmi zam oranını (yüzde 25) geçen kira zamlarıyla karşı karşıya kaldığını ifade etti.

Vatandaşların yüzde 77,3’üne göre ev sahibi olmanın artık çok zor olduğu yüzde 92,1’i ise aidatlar için resmi bir sınırın getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Areda Survey araştırma şirketi Türkiye’ de genel olarak bin 100 kişinin katılımıyla yapmış olduğu araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Bu doğrultuda kiracıların yüzde 86’sının son bir senede resmi zam oranını (yüzde 25) geçen kira zamlarıyla karşı karşıya kaldığını ifade etti.

Yüzde 25 sınırı uzatılmalı mı?

Halkın yüzde 59,5’’ luk resmi oran sınırının yeniden uzatılması gerektiği düşüncesini vurguluyor. Kiracı/ev sahibi konusunda yaşanan tartışmalarda halkın yüzde 59’u kiracıların mağdur olduğunu söylerken yüzde 77,3’üne göre ev sahibi olmak nerdeyse artık bir hayal oldu.

Yapılan, kiraya verilen gayrimenkulü olanların yüzde 59,3’ü, kira bedelinin artmasına neden olurken ekonomik durum ve enflasyonun etkili olduğu vurgulanırken yüzde 30,9’u gayrimenkulün fiyatlarını ortaya çıkaran bölgeyi baz aldıklarını ifade etti. Yüzde 8,4’ü ev ve iş yerini değerine yapılan tadilat şeklindeki iyileştirmelerin etkili olduğunu vurguladı. Aynı zamanda yüzde 1,5’i de ulaşım imkanlarının etkili olduğu da özellikle dile getirildi.

Yüzde 72,2’ye göre ev sahiplerinin fırsatçılık yaptığını söyledi

Araştırma verilerine göz atıldığı zaman, toplumun yüzde 77,2’si kira artışlarını belirlerken ev sahiplerinin fırsatçılık yaptığı düşüncesini taşıyor. Halkın yüzde 58,9’u ev sahibi ya da kiracısıyla herhangi bir problem yaşamadığını söylerken yüzde 41,1’i de problem yaşadığını özellikle vurguladı. Ev sahibi ile sıkıntı yaşayanların yüzde 45,5’i bu sorunun kaynağı olarak kira fiyatları konusunda yaşanan anlaşmazlığını gösterdi. Yüzde 20’si kiraya resmi rakamlar dışında zam yapıldığını ifade ederken yüzde 10,4’ü ev sahibinin kendisini sürekli olarak evden çıkarmak istediğini söyledi. Bu konuda uzun zamandan bu yana yaşanan sıkıntılara nasıl çözümler getirileceği en çok merak edilenler arasında yer alıyor.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz