Türkiye'de ikinci el araç satışları azalıyor: Haziran raporu açıklandı!

Türkiye'de ikinci el araç satışları azalıyor: Haziran raporu açıklandı!

Türkiye’de ikinci el binek ve hafif ticari araç pazarında, Haziran ayında önemli bir düşüş gözlemlendi. Mayıs ayına kıyasla satışlar yüzde 2 azalırken, geçen yılın aynı dönemine göre ise bu oran yüzde 13 olarak gerçekleşti.

Haziran ayında toplam 330 bin 405 kurumsal ilan yayınlandı; bu ilanlar arasında satışa sunulan araçların yaklaşık yüzde 48’i, yani 156 bin 974 adedi satışa dönüştü. Ancak, bu satış rakamları Mayıs ayına göre yüzde 2, geçen yılın Haziran ayına göre ise yüzde 13 azalma gösterdi.

Haziran ayında ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında, 35 markanın 249 modeline ait 352 bin 619 ilanın fiyat değişimleri incelendi. Yapılan analizlere göre, bu araçların perakende fiyatlarında bir önceki aya göre ortalama yüzde 2'lik bir düşüş yaşandı. Araç fiyatları, yılbaşındaki seviyelere gerilemiş durumda. Özellikle, toptan satış fiyatları yüzde 3,41 oranında bir azalma gösterdi. Ayrıca, araç yaşlarına göre fiyat değişimlerine bakıldığında, 0-6 yaş arası araçlarda fiyat artışının yüzde 1’in altında kaldığı, 6 yaş üzeri araçlarda ise fiyatların yüzde 0,35 oranında düştüğü belirtildi.

Hibrit ve elektrikli araç satışları yükselişte

Haziran ayında motor tipine göre değerlendirdiğimizde, pazarda en çok satılan araçlar dizel oldu; dizel araçların satış adedi 91 bin 797 olarak belirlendi. Bunu 58 bin 266 satışla benzinli araçlar, 4 bin 99 satışla oto gazlı araçlar takip etti. Hibrit otomobil satışları ise 1421, elektrikli otomobil satışları ise 1391 olarak kaydedildi. Geçen yılın Haziran ayında ikinci el elektrikli otomobil satışları 1077 adetti. Elektrikli araç pazarında, bu yılın ilk altı ayında toplam satışların yüzde 0,72'si elektrikli araçlardan oluştu; bu oran geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında yüzde 88’lik bir artışı işaret ediyor.

Haziran ayında ikinci el araçların ortalama satış süresi 51 gün olarak ölçüldü. Renault markalı araçlar, 42 gün ortalama satış süresiyle pazar ortalamasına göre 9 gün daha hızlı satılırken, Mercedes-Benz araçları ise 65 günlük ortalama satış süresiyle en yavaş satılan markalar arasında yer aldı.

Bu veriler, Türkiye ikinci el otomobil pazarında hem fiyatlarda hem de satış hızlarında dikkat çeken değişimlere işaret ediyor.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz