Emekli maaşlarında tarihi değişim: Yeni sistem ve zammın detayları…

Emekli maaşlarında tarihi değişim: Yeni sistem ve zammın detayları…

Emeklilerin maaşlarında köklü değişiklikler yaşanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), SSK, Bağ-Kur ve 4C emeklilerinin maaşlarını etkileyecek yeni bir hesaplama sistemine geçiyor.

Hükümet, bu düzenlemelerin 2024 yılı itibarıyla yürürlüğe girmesi için çalışmalarını hızlandırdı.

Emekli maaşları, çalışılan dönemdeki ortalama kazancın aylık bağlama oranıyla çarpılmasıyla hesaplanıyor. Ancak bu oran son yıllarda sürekli olarak düşüyor. 1999 öncesinde %75 olan bu oran, 2000 ve 2008 yıllarında yapılan düzenlemelerle sırasıyla %65 ve %50’ye geriledi. Uzmanlar, 2025 yılında emeklilik başvurusu yapacak kişilerin maaşlarının, 2024’te başvuranlara göre %35 daha düşük olabileceğini belirtiyor.

Düşük zam tehlikesi

Temmuz ayında yapılan %24.73'lük artış, enflasyon karşısında yetersiz kaldı. Ocak ayında ise SSK ve Bağ-Kur emeklilerine %14-15, memurlara ise %10 civarında bir artış bekleniyor. Ancak aylık bağlama oranında bir iyileştirme olmazsa, emeklilerin büyük bir kısmı yine düşük zam tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

Hükümetten yeni çalışmalar

Aylık bağlama oranındaki düşüş, emeklilerin maaşlarının en düşük seviyelerde kalmasına neden oldu. Bu sorunu aşmak için hükümet, bu oranları artıracak yeni bir yasal düzenleme üzerinde çalışıyor. SGK uzmanı Özgür Erdursun, değişikliğin en geç Kasım ayında TBMM’ye sunulacağını ve yeni yıla yetişeceğini ifade etti.

Yeni düzenleme ile emekli maaşları bağlanırken, en yüksek aylık bağlama oranı dikkate alınacak. Böylece emeklilerin düşük maaş riski ortadan kaldırılacak ve emeklilik başvurularındaki yoğunluğun önüne geçilecek. Milyonlarca emeklinin maaşları, bu yeni sistemle daha adil ve sürdürülebilir bir hale gelecek.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz