Mahfi Eğilmez’den OVP’ye Sert Eleştiri: “Orta Vadeli Temenniler” daha uygun…

Mahfi Eğilmez’den OVP’ye Sert Eleştiri: “Orta Vadeli Temenniler” daha uygun…

İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, 2025-2027 dönemi için açıklanan Orta Vadeli Programı (OVP) üzerine kapsamlı bir eleştiri getirdi.

Eğilmez, programın somut önlemlerden yoksun olduğunu belirterek, “Bu metnin adı Orta Vadeli Temenniler olarak değiştirilmelidir,” dedi. OVP’de öngörülen reformların ve hedeflerin detaylandırılmadığına dikkat çeken Eğilmez, 2024 ve 2025 yıllarına ilişkin tahminlerin gerçekçi bulunmadığını vurguladı.

Somut önlemler ve uygulama planlarının eksikliği

OVP, ekonomik ve finansal hedefler koymakla birlikte, bu hedeflere ulaşmak için alınacak somut önlemleri net bir şekilde ortaya koymuyor. Eğilmez, “Bütçe gibi programlarda açık hedefler ve bu hedeflere ulaşmak için yapılması gereken adımlar ayrıntılı olarak belirtilir. Ancak OVP, enflasyon ve büyüme hedeflerinin nasıl gerçekleştirileceğine dair detaylar sunmuyor,” şeklinde konuştu. Ayrıca, “Gerekli tasarruf önlemleri” gibi ifadelerin gerçek anlamda bir önlem sunmadığını belirtti.

Reform önerileri ve gerçekçilik

OVP’de öngörülen yedi reform önerisi arasında makroekonomik istikrar, kamu mali reformları ve yeşil dijital ekonomiye geçiş gibi başlıklar bulunuyor. Ancak Eğilmez, bu başlıkların somut adımlar içermediğini ve geçmişte benzer hedeflerin hiçbir zaman gerçekleşmediğini vurguladı. Reformların toplumun geleceğe ilişkin beklentilerini olumlu yönde etkileyecek yapısal değişikliklerle desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Ekonomik tahminler: gerçekçi mi?

OVP’nin tahminleri üzerine de değerlendirmelerde bulunan Eğilmez, 2024 yılı büyüme tahmininin oldukça iyimser olduğunu belirtti. Ekonominin büyüme oranının yılın ilk çeyreğinde yüksek, ikinci çeyrekte ise düşük olduğunu ve üçüncü çeyrekte sıfıra yakın bir büyüme beklediğini ifade etti. Enflasyon tahminlerini ise daha gerçekçi bulduğunu, ancak büyüme tahminlerinin hayalci olduğunu söyledi.

OVP’de cari açık tahminlerinin daha tutarlı olduğunu ifade eden Eğilmez, bütçe açığının 2024 ve 2025 yıllarında iyileşme göstermesinin beklendiğini ancak bunun arkasında ciddi vergi artışları ve harcama denetimleri olacağını belirtti.

Eğilmez, OVP’nin 100 sayfalık metninin hedefler belirlediğini ancak bu hedeflere nasıl ulaşılacağına dair somut bir plan sunmadığını vurguladı. OVP’nin mevcut haliyle gerçek bir programdan ziyade temenniler listesi gibi göründüğünü ve bu nedenle adının “Orta Vadeli Temenniler” olarak değiştirilmesinin daha uygun olacağını belirtti.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz