Kurumlar vergisinde yeni dönem: Asgari vergi uygulaması başlıyor…

Kurumlar vergisinde yeni dönem: Asgari vergi uygulaması başlıyor…

Resmî Gazete'de yayımlanan yeni kararname ile Türkiye'de kurumlar vergisinde köklü değişiklikler yapıldı.

2025 yılı itibarıyla, şirketlerin ödeyecekleri kurumlar vergisi, beyan ettikleri kazancın indirim ve istisnalar düşülmeden önceki tutarının en az %10'u olacak. Bu düzenleme, özellikle şirketlerin vergi yükümlülüklerini yeniden şekillendirecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Kurumlar Vergisi Genel Tebliği ile birlikte, yerel asgari kurumlar vergisinden istisna ve indirimler de kapsamlı bir şekilde gözden geçirildi. Yeni düzenlemeye göre, yeni iş kuran şirketler için 3 yıl boyunca asgari vergi alınmayacak. Mevcut yatırım teşvik belgeleri de geçerliliğini koruyacak.

Yüksek vergi oranları ve istisnalar

Düzenlemelerle birlikte, bazı kazanç türleri istisna kapsamından çıkarıldı. İştirak kazançları, emisyon primi ve teknokent kazançları artık asgari vergiye tabi tutulmayacak. Ayrıca, yatırım fonları ve ortaklıklarının gayrimenkul gelirleri asgari vergiye tabi olacakken, gayrimenkul dışındaki kazançlar bu yükümlülükten muaf tutulacak.

Kamu özel işbirliği projelerine yüzde 30 vergi

Büyük yatırımlardan elde edilen kazançlar için artırımlı vergilendirme uygulanacak. Örneğin, banka ve finans kurumları için kurumlar vergisi oranı %30'a çıkarılacakken, imalat sektöründe bu oran %24 olarak belirlendi. Kamu özel işbirliği projeleri kapsamında elde edilen kazançlar da %30 oranında vergilendirilecek.

Serbest bölgelerdeki değişiklikler

Serbest bölgelerde elde edilen kazançlar, artık sadece ihracat gelirleri ile sınırlı olacak. Yurt içine yapılan satışlardan elde edilen kazançlar, bundan böyle vergiye tabi tutulacak.

İhracat yapan kurumların kazançlarına %5'lik bir indirim uygulanacak. Ayrıca, yurt dışına sağlanan bazı hizmetlerden elde edilen kazançların, beyanname verilme tarihine kadar Türkiye'ye transfer edilmesi koşulu getirildi. Bu kazançlar, %50 yerine %80 oranında indirimli vergilendirilebilecek.

Bu düzenlemelerle birlikte Türkiye'de kurumlar vergisi uygulamalarında önemli değişiklikler yaşanacak. Yeni vergi sistemi, şirketlerin maliyetlerini etkilerken, yatırım kararlarını da yönlendirecek.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz