İkinci el araç pazarında artış bekleniyor: Döviz kuru ve faizlerin rolü…

İkinci el araç pazarında artış bekleniyor: Döviz kuru ve faizlerin rolü…

Pandemi döneminde araç fiyatlarındaki keskin artışların ardından, ikinci el araç satışlarının son bir yılda yüzde 25 oranında düştüğü belirtiliyor.

Ancak, sektör uzmanları, döviz kurundaki olası artışların ve faiz oranlarındaki değişimlerin araç fiyatlarını etkileyebileceğine dikkat çekiyor. Bu bağlamda, araç almayı planlayanlar için fiyatların mevcut durumda uygun olduğunu, ancak gelecekte artış yaşanabileceğini vurguluyor.

Pandemi ve ekonomik faktörlerin etkisi

Pandemi sürecinde otomotiv sektörü, üretim aksaklıkları, çip krizi ve hammadde sorunları nedeniyle zor günler geçirdi. Araç fiyatları bu dönemde büyük bir artış yaşarken, mevcut durumda fiyatlar bir miktar stabil görünse de, uzmanlar döviz kurundaki hareketliliğin fiyatları yukarı çekebileceğini belirtiyor. Konya Oto Lastik, Oto Yıkama ve Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, özellikle döviz kurlarındaki artışların araç fiyatlarına doğrudan yansıyacağını ifade ediyor.

Faiz oranları ve sektörel yatırımlar

Faiz oranlarının düşmesi, otomotiv sektöründe yatırım iştahını artırabilir. Acıbadem, "Faizlerin yüksek olduğu dönemde, yatırımcılar genellikle bankalarda faizli mevduatları tercih ediyor. Ancak, faiz oranlarının düşmesiyle birlikte, yatırım paralarının tekrar otomotiv ve gayrimenkul sektörlerine kayabileceğini söyleyebiliriz," diyor. Bu durum, araç piyasasında olası fiyat değişimlerini de beraberinde getirebilir.

Araç fiyatlarının kış ve sonbahar aylarında düşeceği yönündeki söylentilere itibar edilmemesi gerektiğini belirten Acıbadem, "Araç fiyatlarının düşmesi için döviz kurunun düşmesi veya hükümetten ek bir vergi indirimi gibi adımlar gerekiyor. Mevcut durumda fiyatların artış göstermesi muhtemel," diye ekliyor.

Döviz kurundaki dalgalanmaların araç fiyatlarına olan etkisi, sektördeki genel trendleri de etkileyecek. Alıcılar, araç fiyatlarındaki bu potansiyel artışları göz önünde bulundurarak, satın alma kararlarını dikkatle değerlendirmeli.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

1 Yorum