Emlak sektöründe yeni dönem: Doğrulanmış ilan sistemi e-devlet üzerinden başladı!

Emlak sektöründe yeni dönem: Doğrulanmış ilan sistemi e-devlet üzerinden başladı!

Ticaret Bakanlığı tarafından başlatılan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), emlak sektöründe köklü bir değişim getiriyor.

15 Eylül itibarıyla uygulamaya geçen bu yeni sistem, 1 Ocak'tan itibaren tam kapasiteyle hayata geçecek. Vatandaşlar, artık konut ilanlarını e-Devlet üzerinden doğrulatarak sisteme dahil edebilecek.

Sahte ilanlar tarih oluyor

Emlak sektöründe sıkça karşılaşılan sahte ilanlar ve fahiş fiyat manipülasyonları artık engelleniyor. EİDS sistemi ile ilanların doğrulanmış olması, hem emlakçılar hem de vatandaşlar için yeni bir güvenlik katmanı sağlayacak. Ticaret Bakanlığı, bu sistemin sahte ilan kirliliğini ortadan kaldırarak, tüketicilerin güvenliğini sağlamayı hedefliyor.

E-devlet üzerinden ilan doğrulama şart

Emlak ilanlarını doğrulamak isteyen vatandaşlar, e-Devlet üzerinden taşınmazlarını seçerek emlakçılara yetki verebilecekler. Bu yetkilendirme işlemi sayesinde emlakçılar, aldıkları yetkiye dayanarak ilan portallarında "doğrulanmış ilan" statüsünde ilan verebilecekler. Sahtecilik ve yanlış bilgilendirme riskini ortadan kaldırmayı amaçlayan bu sistemde, sadece yetkili emlakçılar ilan verebilecek.

70 binden fazla emlakçı belge aldı

Emlak sektöründe faaliyet gösteren emlakçılar için de yeni bir süreç başladı. 70 bin emlakçı, Ticaret Bakanlığı'ndan yetki belgesi almış durumda. Yıl sonuna kadar bu sayının 90 bine ulaşması bekleniyor. Yetki belgesi almayan emlakçılar ise artık ilan veremeyecek. Bu sistem, kayıt dışı emlakçılık faaliyetlerine de son vermeyi amaçlıyor.

Hem kiralık hem satılık ilanlar için geçerli

EİDS sistemi hem satılık hem de kiralık taşınmazlar için zorunlu hale geliyor. İlanlar e-Devlet üzerinden doğrulandıktan sonra emlak portallarında yayımlanacak. Ancak henüz kat irtifakı bulunmayan projeler, gecekondu vasfındaki taşınmazlar ve tapusuz taşınmazlar bu düzenlemenin dışında kalacak.

Ticaret Bakanlığı, EİDS sistemini ilerleyen dönemlerde otomotiv sektörüne de uygulamayı planlıyor. Bu adımla birlikte, ikinci el araç ilanları da doğrulama sistemine tabi olacak.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yaptığı açıklamada, bu düzenleme ile hem tüketicilerin korunacağını hem de piyasada fiyat istikrarının sağlanacağını belirtti. Bakan Bolat, "Sahte ilanların ve kayıt dışı emlakçılığın önlenmesi için tüm ilgililerin bu düzenlemeye hassasiyetle uyması gerekiyor" dedi.

Bu yeni düzenleme ile emlak sektöründe hem güvenlik artacak hem de tüketicilerin mağduriyetlerinin önüne geçilecek.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz