E-Devletten hemen kontrol edin! Binlerce kişiye GSS borcu çıkıyor: nasıl silinir?

E-Devletten hemen kontrol edin! Binlerce kişiye GSS borcu çıkıyor: nasıl silinir?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, binlerce vatandaşın karşı karşıya kaldığı Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

E-devlet üzerinden kolayca kontrol edilebilen bu borçların, belirli şartlar altında silinebileceği açıklandı. Peki, GSS borcu nasıl kontrol edilir ve hangi durumlarda silinebilir? Detaylar haberimizde...

Gss borcu nasıl sorgulanır ve silinebilir?

Son dönemlerde binlerce vatandaş, SGK’dan Genel Sağlık Sigortası borcu mesajı alıyor. Eğer böyle bir durumla karşılaştıysanız, ilk yapmanız gereken adım e-Devlet üzerinden borcunuzu sorgulamak olmalıdır. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, işsiz olan vatandaşların GSS borcu çıkmasının normal olduğunu, ancak çalıştığınız ya da vergi mükellefi olduğunuz dönemler için tahakkuk eden borçların silinebileceğini belirtti. Borcun sorgulama işlemleri e-Devlet üzerinden birkaç adımda kolayca yapılabiliyor.

Kimlerin gss primini devlet karşılıyor?

GSS primleri konusunda devletin desteğinden kimlerin faydalanabileceği de merak edilen konular arasında. Erdursun’un açıklamasına göre, asgari ücretin üçte birinden az geliri olan kişilerin GSS prim ödemeleri devlet tarafından karşılanıyor. Türkiye’de 8 milyondan fazla kişi Genel Sağlık Sigortası kapsamında yer alırken, yaklaşık 2 milyon kişinin primleri devlet tarafından ödeniyor. Ancak asgari ücretin brüt tutarının üçte birinden fazla kazanan vatandaşlar, her ay ortalama 600 TL GSS primi ödemek zorunda. Düzenli ödenmeyen primler ise faiz ve gecikme zammı ile birikiyor.

Gss borcu olanlar ne yapmalı?

SGK tarafından GSS borcu çıkarılan vatandaşlar, e-Devlet üzerinden borçlarını kontrol etmeli ve gerekirse borç yapılandırma veya itiraz süreçlerine başvurmalıdır. Eğer çalıştığınız veya gelir elde ettiğiniz döneme ait borç tahakkuk ettirilmişse, bu borcun silinmesi için ilgili başvurular yapılabilir. Ayrıca düşük gelirli vatandaşların GSS primlerinin devlet tarafından ödenip ödenmediğini kontrol etmeleri önemlidir.

GSS borcu ile ilgili daha fazla bilgi almak ve borcunuzu sorgulamak için e-Devlet sistemine giriş yaparak hemen kontrol sağlayabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

1 Yorum