Büyük deprem tehlikesine dikkat! Yeni bir fay hattı daha keşfedildi…

Büyük deprem tehlikesine dikkat! Yeni bir fay hattı daha keşfedildi…

Birçok kişinin korkulu rüyası olan sarsıntılar sürekli olarak hayatımızda yer almaya devam etmektedir. Bu yüzden çoğu kişinin korkusu olan deprem yeniden gündemde. Uzmanlar Türkiye’de depreme dayanıksız yeni bir fay hattı tespit etti…

Deprem riski taşıyan yeni bir fay hattı keşfedildi

Üniversitenin Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden araştırmacılar Şemdinli-Yüksekova fay hattında incelemelerde bulundu. Yeni keşfedilen fay hattı uzun süredir sessiz kalmış ve geçmişte herhangi bir sismik veri kaydedilmemiştir. Yapılan çalışmalar sayesinde fay hattının yaşının belirlenmesi amacıyla numuneler alındı. Fayın geçtiği ilçeleri de kapsayan bu çalışma, bölgedeki potansiyel risklerin anlaşılmasında bir adım olarak kendisini sunmaktadır.

Yeni hatta yapılan aramaların sonuçları 2 ay sonra belli olacak. Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, bölgesindeki diri fay hattını tespit ettiğini belirterek, yüzey alanındaki maden sularının aktivitesi ve akışı ile belirlenen bu fay hattının, bölgede önemli rol oynadığını açıkladı.

Yeni fay hattı güneydoğudan geçiyor

Prof. Dr. Öztürk, fay hattının doğuda olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Şemdinli, Türkiye'nin güneydoğu köşesinde yer alıyor. Bugün buradan Yüksekova-Şemdinli fayı geçiyor. Bu fay aktif bir fay. Uzun süre sessiz kaldı, sismikliği araçsal ve periyodik olarak bilmiyoruz. Bu nedenle burada kaydedilen bir cihazda deprem bulunmamaktadır. Ayrıca tarihsel veri de yok. Yani bugüne kadar "deprem meydana geldiğine" dair yazılı bir bilgi mevcut değil. Ama buradan aktif bir fayın geçtiğini biliyoruz.

Depremin sismik aktiviteden kaynaklanabileceğini anladıklarını belirten Öztürk, şöyle konuştu: Bunu da bu yüzeyden çıkan sıcak sular ve maden suları sayesinde biliyoruz. Bizim bu konuda uzun vadeli bir projemiz var. Ancak bu çalışma için biz hafta sonu bu bölgede tekniğimiz ve üniversiteden akademisyenlerle işbirliği yaparak bir çalışma gerçekleştirdik. Bu fayın yaşını öğrenmek için hat üzerinde numuneler aldık. Peki bu kusur ne kadar süredir çalışıyor? Yaşı ne kadar? Bulmak için örnekler aldık. Bunun için bölgenin tam fay hattına gittik. Arızanın nerede olduğuna baktık. Ne yazık ki fay kısmen koloniyi geçiyor. "Bunun bazı yapıları var" dedi.

7.0 üzerinde deprem bekliyoruz

Prof. Dr. Öztürk, fayın deprem üretme riskini de anlattı ve şunları söyledi: Şemdinli-Yüksekova fayı burada. Görüyorsunuz Yüksekova buranın güney sınırında, Irak'a doğru uzanan bir fay olan Şemdinli'den devam ediyor. Yaklaşık 100 kilometre uzunluğunda bir faydır. Kırıldığında 7 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip bir faydır. Ancak Şemdinli'de toprak yapısı daha iyiydi. Şemdinli katı toprak üzerine kuruludur, ancak Yüksekova'nınki daha akışkandır. "Deprem olması durumunda Yüksekova Şemdinli'den daha fazla olacak" dedi.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz