Bakan Memişoğlu: "maymun çiçeği virüsü ülkemizde görülmedi"

Bakan Memişoğlu: "maymun çiçeği virüsü ülkemizde görülmedi"

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, maymun çiçeği virüsü ile ilgili yaptığı açıklamada, virüsün ülkemizde henüz tespit edilmediğini vurguladı.

Bakan Memişoğlu, "Bu hastalığa karşı gerekli tüm tedbirleri almış bulunuyoruz. Aşısından testine kadar her konuda bakanlık olarak hazırlıklıyız," dedi. Bakan, halkı tedirgin olmamaları konusunda bilgilendirerek, sağlık sisteminin her türlü duruma karşı hazır olduğunu belirtti.

Memişoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) hastalıkla ilgili acil durum ilan etmesi üzerine, Türkiye'nin Bilim Kurulu'nu toplayarak bir rehber yayımladığını açıkladı. Bu rehberle, hastalık hakkında bilgiler verilirken, olası vakalar için de nasıl hareket edilmesi gerektiği anlatıldı. Bakan, maymun çiçeği virüsünün temas yoluyla bulaştığını ve solunum yoluyla yayılmadığını ifade ederek, bu nedenle bir pandemi riski oluşturmadığını belirtti.

"Aşı üretme kapasitemiz var"

Sağlık Bakanı, ülkenin eski çiçek aşılarını ve yeni suşlar için test kitleri üretebilecek kapasiteye sahip olduğunu duyurdu. Türkiye'nin Covid-19 pandemisinde aşı üretme başarısına atıfta bulunan Memişoğlu, maymun çiçeği virüsü için de gerekli aşıları üretebileceklerini söyledi. "Aşı üretiminde iddialıyız ve bu konuda tüm hazırlıkları yapıyoruz," dedi.

Afrikalı öğrenciler için özel tedbirler yok

Bakan Memişoğlu, Afrikalı öğrencilerle ilgili özel bir tedbir alınmayacağını belirtti. Virüsün seyri doğrultusunda politikaların güncellenebileceğini ifade eden Memişoğlu, mevcut durumda ekstra bir önlem gereksinimi bulunmadığını söyledi. Ayrıca, sınır kapılarında hassasiyet gösterildiğini, ancak kısıtlama uygulanmadığını vurguladı.

Memişoğlu, Türkiye'nin sağlık sistemindeki yoğunluk hakkında bilgi vererek, 1. ve 2. basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. "Toplum olarak 3. basamağı daha fazla kullanıyoruz. Bu alışkanlığı değiştirmeliyiz," dedi. Aile hekimliği ve diğer sağlık basamaklarının entegre edilerek daha verimli kullanılacağına dair planlar olduğuna dikkat çekti.

Memişoğlu'nun açıklamaları, maymun çiçeği virüsü ile ilgili toplumda bilgi eksikliğini gidermeyi ve sağlık sisteminin etkinliğini artırmayı hedefliyor. Bakanlık, virüsle ilgili gelişmeleri yakından takip etmeye ve gerekli önlemleri almaya devam edecek.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz