Araç sahipleri dikkat: Yeni belge zorunluluğu başlıyor!

Araç sahipleri dikkat: Yeni belge zorunluluğu başlıyor!

15 Eylül 2024 itibarıyla, Türkiye'de araç alım-satımında önemli bir değişiklik yürürlüğe giriyor. Ticaret Bakanlığı tarafından uygulamaya alınacak Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), emlak sektörü sonrası otomotiv sektöründe de kullanılacak.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın açıkladığı bu yeni düzenleme ile araç sahipleri ve galericiler için yeni kurallar getiriliyor.

Yeni sistem, araç ilanlarının doğruluğunu garanti altına almayı hedefliyor. Bu kapsamda, araç ilanları ancak EİDS üzerinden doğrulama yapıldıktan sonra yayımlanabilecek. İlan veren kişilerin, araca ait bilgileri ve sahiplik durumunu sistem üzerinden onaylatmaları gerekecek.

Bolat, “Sistem entegrasyonları sayesinde ilanın yayımlanabilmesi için araç sahibinin EİDS üzerinden doğrulanması şart” dedi. Ayrıca, araçları galericiler aracılığıyla ilana vermek isteyenlerin, galericinin yetki belgesine sahip olması gerektiğinin altını çizdi. Yetki belgesi olmayan galericilerin ilan girişi yapması mümkün olmayacak.

Ceza ve denetimlerle sıkı kontrol

Otomotiv sektöründe yetki belgesi olmadan faaliyet gösteren işletmelere bugüne kadar yaklaşık 23 milyon TL idari para cezası uygulandı. Yeni düzenlemeyle, yanıltıcı ve gerçek dışı ilanların önüne geçilmesi hedefleniyor. Bu düzenlemelerle, otomotiv piyasasındaki spekülatif fiyat artışlarının da engellenmesi amaçlanıyor.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, otomotiv piyasasında yaşanan arz ve talep dengesizliklerini gidermek için alınan tedbirlerin etkili olduğunu belirtti. 6 ay 6 bin kilometre kısıtlaması ve diğer düzenlemelerle toplamda 142 milyon TL para cezası uygulandı. Bolat, bu düzenlemelerin piyasayı dengelemeyi ve tüketicilerin araçlara daha kolay ulaşmasını sağlamayı hedeflediğini söyledi.

Denetimlerin ve düzenlemelerin süreceğini belirten Bolat, “Otomotiv sektöründeki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Piyasanın adil ve istikrarlı bir şekilde işlemesini sağlamak için gereken her türlü tedbiri alacağız,” şeklinde konuştu.

Bu yeni düzenlemelerle araç alım-satım sürecinde şeffaflık ve güvenilirlik artacak, dolayısıyla araç sahipleri ve alıcılar daha sağlıklı bir ticaret ortamına kavuşacak.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz