Yeni enerji düzeni: Doğal gaz ve elektrik faturalarında önemli değişiklikler…

Yeni enerji düzeni: Doğal gaz ve elektrik faturalarında önemli değişiklikler…

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin enerji politikalarında köklü değişiklikler yapacak yeni düzenlemeleri açıkladı.

Bu yenilikler, yaklaşık 36 milyon elektrik abonesini ilgilendirirken, özellikle yüksek tüketim yapan üst gelir grubundaki tüketicileri hedef alacak. 2025 yılında devreye alınması planlanan bu model, maliyet bazlı fiyatlandırma sistemine geçiş yapacak.

Yeni fiyatlandırma modeli nedir?

Bakan Bayraktar, yüksek elektrik tüketimi olan abonelere maliyetleri yansıtan bir sistem getirileceğini belirtti. "Bu tüketim grubunun maliyetlere katlanabileceğini düşünüyoruz," diyen Bayraktar, yüksek tüketim yapanların %3’ünü kapsayacak olan bu uygulamanın, enerji tüketiminde daha adil bir düzenleme sağlayacağını ifade etti.

Enerji ithalatı ve ekonomi üzerindeki etkileri

Bakan, Türkiye’nin enerji ithalatının cari açığa etkisini vurguladı. Geçtiğimiz yıl enerji ithalatı için 70 milyar dolar harcandığını belirten Bayraktar, elektrik ve doğal gaz faturalarının %60’ının devlet tarafından karşılandığını ve bu desteğin devam edeceğini dile getirdi. Bu durum, enerji fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisini azaltma çabalarına katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Yerli üretime dönüş

Bayraktar ayrıca, Türkiye’nin enerji bağımlılığını azaltmak için atılan adımlara dikkat çekti. Gabar’da gerçekleştirilen petrol keşifleri ve yerli doğal gaz üretimi ile enerji ithalatının azaltılması hedefleniyor. "Enerjide dışa bağımlılığımızı düşürmek ekonomimiz için kritik bir önem taşıyor," diyen Bakan, geçtiğimiz yıl 7,5 milyar metreküp doğal gaz üretimi ile enerji ithalatını %15 düşürdüklerini açıkladı.

Enerji piyasasında yaşanacak bu değişiklikler, hem aboneleri hem de ülke ekonomisini etkileyecek. Hedef, yüksek tüketim yapan gruplara yönelik adil bir fiyatlandırma sistemi oluşturmak ve Türkiye'nin enerji bağımlılığını azaltmak. Yeni düzenlemelerin detayları kamuoyuna açıklandıkça, tüketicilerin nasıl etkileneceği daha net hale gelecek.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz