Marketlerde yeni dönem: Tüketici dostu etiket uygulamaları başlıyor…

Marketlerde yeni dönem: Tüketici dostu etiket uygulamaları başlıyor…

A101, BİM ve ŞOK gibi büyük market zincirlerinde, fiyat etiketlerinde devrim niteliğinde bir değişiklik hayata geçiriliyor.

Yeni uygulama ile etiketlerde yer alan bilgiler daha kapsamlı ve şeffaf hale gelecek. Tüketicilerin alışverişlerini daha bilinçli yapabilmeleri için fiyat değişiklikleri, üretim tarihleri ve diğer önemli detaylar zorunlu olarak belirtilecek. Bu, marketlerin etiket sistemlerini güncelleyerek müşterilerine daha fazla bilgi sunmasını sağlayacak.

Gıda güvenliği için yeni düzenlemeler

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdaların ait olduğu partilerin tanımlanmasına yönelik yeni bir tebliğ taslağı hazırladı. Bu düzenleme ile, gıda ürünlerinin piyasaya sürülmeden önce belirli işaret ve numaralar taşıması gerekecek. Partisi tanımlanmayan gıdaların satışı yasaklanacak; ancak, geçici depolar veya son tüketiciye satış noktasında ambalajsız ürünler bu kuralın dışında tutulacak.

Parti numarası uygulaması

Gıda üreticileri, her ürün için bir parti numarası belirlemek zorunda olacak. Bu numara, ürün etiketinde açıkça belirtilirken, gerektiğinde “P” veya “L” harfleri ile desteklenecek. Gıda işletmecileri, kullandıkları parti numarasına dair kayıt tutarak, gerektiğinde bu bilgileri Bakanlığa sunacak.

Yasal Yaptırımlar ve Geçiş Süreci

Yeni tebliğe uymayan işletmelere, "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu" çerçevesinde idari yaptırımlar uygulanacak. Mevcut düzenlemeler, 2012 tarihli tebliğin yürürlükten kaldırılmasıyla geçerliliğini yitirecek. Gıda işletmecilerinin, 31 Aralık 2026’ya kadar yeni düzenlemeye uyum sağlaması bekleniyor. İthal gıdalar için de benzer kurallar geçerli olacak.

Marketlerdeki bu yeni uygulama, tüketicilere daha fazla şeffaflık sağlarken, gıda güvenliğini artırmayı hedefliyor. Alışveriş deneyimini daha güvenilir hale getiren bu düzenlemeler, hem tüketicilerin bilinçlenmesine hem de gıda sektöründeki standartların yükselmesine katkıda bulunacak. Tüketiciler, artık alışveriş yaparken daha fazla bilgiye sahip olacak ve sağlıklı seçimler yapabilecekler.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz