IBAN ile ödeme yapanlar dikkat! Bu detayı yazmazsanız soruşturma açılabilir…

IBAN ile ödeme yapanlar dikkat! Bu detayı yazmazsanız soruşturma açılabilir…

Son dönemde kredi kartı komisyonlarının artışı ve POS cihazı maliyetlerinin yükselmesi, esnafları IBAN ile ödeme kabul etmeye yönlendirdi.

Ancak, bu yeni ödeme yönteminin doğru kullanılmaması vergi kaçakçılığı riskini de beraberinde getiriyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu duruma müdahale ederek, incelemelerin sıkılaştırılacağını duyurdu.

IBAN üzerinden yapılan ödemeler, resmî belge ile desteklenmediğinde vergi kaçırma girişimi olarak değerlendirilebiliyor. Bakanlık, MASAK aracılığıyla bu tür ödemeleri incelemeye başlayacağını ve özellikle fiş veya fatura kesilmemesi durumunda işletmelere ağır para cezaları uygulanacağını belirtti. Bu nedenle, esnaf ve tüketicilerin dikkatli olması, her ödeme için belge düzenlenmesi büyük önem taşıyor.

Tüketicilere uyarı: açıklama kısmına hizmeti belirtin

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tüketicilerin mağduriyet yaşamamaları adına IBAN ile ödeme yaparken açıklama kısmına mutlaka hizmetin detaylarını yazmaları gerektiğini vurguluyor. Bu küçük ama önemli adım, ileride yaşanabilecek anlaşmazlıkların önüne geçerek, tüketicinin ödediği parayı ispatlamasını kolaylaştırıyor.

Kredi kartı komisyonlarından kaçınmak isteyen işletmeler, maliyet avantajı sağlamak amacıyla IBAN ile ödeme yöntemine yönelse de, bu yöntem kayıt dışı ekonomiyi besleyebiliyor. Maliye Bakanlığı, bu tür işlemlere yönelik kapsamlı bir inceleme başlattı ve kayıt dışı para akışını engellemek için yaptırımları artırdı.

Iban ile ödeme yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Tüketicilerin, IBAN ile yaptıkları ödemelerde açıklama kısmına aldıkları ürün ya da hizmetin detaylarını yazmamaları halinde hem yasal sorunlar hem de hak kayıpları yaşayabileceği belirtiliyor. Vergi kaçakçılığı ile mücadele kapsamında başlatılan bu yeni dönemde, işletmelerin ve tüketicilerin dikkatli olması gerektiği vurgulanıyor.

MASAK incelemeleriyle birlikte, IBAN yoluyla ödeme yapan tüm sektörler artık mercek altında olacak.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz