Evde çalışanlara müjde! Erken emeklilik imkanı kapıda…

Evde çalışanlara müjde! Erken emeklilik imkanı kapıda…

Emeklilik yolu, bakıcılar, gündelik işçiler ve bahçıvanlar gibi ev hizmetlerinde çalışanlara açıktır. Burada iş günü sayısına bağlı olarak farklı uygulamalar bulunmaktadır.

Dileyenlere eksik günlerini tamamlama fırsatı sunuluyor. Evde bakıcı, bakıcı, gündelikçi ve bahçıvan çalıştıranlar sigorta yükümlülüklerini, bu meslekleri icra edenler ise haklarını merak ediyor…

Evden çalışanlar için sigorta yapılmalı mı?

Kanuna göre ev hizmetlerinde çalışan işçiler için iki farklı sigorta talebi bulunmaktadır. Uygulanan çalışılan gün sayısına bağlıdır. Çalışanlar dilerlerse eksik günlerini de telafi edebilirler. İster 1 gün ister 10 gün çalışsınlar, bir tanesi zorunludur.

Evden çalışan bir kişinin çalışma süresine bağlı olarak ödenmesine ilişkin farklı bir uygulama bulunmaktadır. Burada belirleyici olan ayda 10 günden fazla çalışıyor olmalarıdır. 10 günden az süreyle evde işçi çalıştıranlar, günlük asgari ücretin yüzde 2'sine kadar iş kazası ve meslek hastalığına maruz kalıyor. Her iş günü için 666,75 lira ödemeye yetiyor. Sigortalı çalışan dilerse kendi primiyle emeklilik sigortası ve genel sağlık sigortasını da yaptırabilir.

10 gün boyunca evden çalışanlar veya emeklilik sigortası olması gerekenler, Ayda 10 gün ev hizmetlerinde çalışanlar 2.500,31 lira daha az prim, 30 gün çalışanlar ise 7.500,94 lira prim ödeyecek.

Ancak primlerini düzenli ödeyenlere 5 puanlık indirim uygulanır. Böylece 10 gün için 2 bin 166 ve 94 kuruş, 30 gün için ise 6 bin lira 81 kuruş ödeme yapılabiliyor.

Emekliler çalışırsa, primleri etkiler mi?

Ayda 10 gün ve üzerinde çalıştırılan kişi emekli ise bu durumda 10 gün çalışanlar için en az 2.133,60 (666,75 TL x 10 x % 32), 30 gün çalışanlar için 6.400,80 (666,75 TL x 30 x % 32) lira prim ödenmesi gerekiyor.

Kolay çalışan kaydı ve tahsilat için işlemler SMS yoluyla da yapılabilir. Öncelikle sigortalıyı çalıştıracak kişinin TC kimlik numarasını tek seferlik SMS ile yazıp 5510 mesaj servisine “işveren” olarak kaydolması gerekmektedir.

Daha sonra 5510 SMS servisini kullanacak kişinin TC numarasını ve kullanacağı ayın gününün bilgisini göndererek sigortalı için kayıt dosyası oluşturması gerekmektedir. Ayda 10 günden az çalışan çalışanların adresine ayrı bir SMS göndererek ayın farklı günlerinde çalışacaklarını bildirmeleri gerekmektedir.