Ev sahipleri için önemli duyuru: Son gün 31 Mayıs!

Ev sahipleri için önemli duyuru: Son gün 31 Mayıs!

2024 yılı emlak vergisi ilk taksit ödemeleri için son gün 31 Mayıs. Ev, arsa, iş yeri, tarla, bağ, bahçe ve yazlık sahipleri bu tarihe kadar vergilerini ödemek zorunda. İkinci taksit ödemeleri ise kasım ayında yapılacak.

Emlak Vergisi Muafiyeti Hakkında Bilgiler

Emlak vergisinden muaf olan gruplar arasında geliri olmayan emekliler, geliri olmayanlar, şehit yakınları, engelli vatandaşlar, gaziler ve vefat eden emekli, gazi, engelli birinci derece yakınları yer alıyor. Bu kişiler, brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için vergi ödemiyor.

2024 Yılında Satın Alınan Mülkler

2024 yılında satın alınan mülklerin ilk emlak vergisi ödemesi 2025 yılında başlayacak. Tapu alındıktan sonra yılın son mesai gününe kadar beyanname verilmesi gerekiyor. Örneğin, 2024 yılı şubat ayında ev alanlar, 31 Aralık 2024 tarihine kadar beyanname vermeli.

Kiraya Verilen Konutlar ve Muafiyet Durumu

Kendi adına tapuda kayıtlı tek konutunu kiraya verip başka bir evde kirada oturanlar vergi muafiyeti kapsamına giriyor. Ancak tek evini kiraya verip oğlu, kızı veya eşine ait bir evde oturanlar bu vergi avantajından yararlanamıyor.

Emekliler İçin Vergi Avantajları

Emekli olup gelir elde etmediği arazisi bulunanlar vergi avantajından yararlanabilir. Emekli aylığı dışında gelir elde etmeye başlayanlar ise vergi ödemek zorunda. Geliri olmadığını belgeleyen ev hanımları ve işsizler de emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilir.

Muafiyet İçin Gelir Kriterleri

Bu yıl emekli olanların emlak vergisini ödemesi gerekiyor. Muafiyet, emekli olunan tarihi izleyen yıl itibarıyla başlıyor. 2024 yılında emekli olanlar için muafiyet 2025'te başlayacak. Muafiyetten yararlanabilmek için ücret, tarımsal ve mesleki faaliyet, konut ya da işyeri, mevduat ve faiz gelirinin olmaması gerekiyor. Ancak belirtilen gelirlerin toplamının 150 bin TL'yi geçmemesi durumunda tek konut için muafiyetten yararlanılabilir.

Emlak Vergisi Değerleme ve Oranlar

Değer dört yılda bir takdir komisyonlarınca belirleniyor ve bu yıl yeni değerlere göre ödemeler gerçekleştiriliyor. Ara yıllarda da rayiç bedele yeniden değerleme oranının yarısı ekleniyor. Gayrimenkul çeşidine göre belirlenen oranlar ekleniyor. Konutlarda büyükşehir sınırlarında binde 2, diğer yerlerde binde 1 ekleme yapılıyor.

Muafiyetten Yararlanma Şartları

Muafiyetten yararlananların bu yıl için 150 bin TL'yi aşan mevduat faizi, repo, döviz hesabı faizi, fon payı gibi gelirleri varsa sıfır oranlı vergiden yararlanamıyor.

Ödeme Detayları

Emlak vergisi ödemeleri, belediyelerin internet sitelerinden veya veznelerinden yapılabiliyor. Ödemelerini zamanında yapmayanlar, ceza faizi ile karşılaşacak.

Ev sahiplerinin dikkat etmesi gereken önemli tarihler ve muafiyet şartları hakkında bilgi sahibi olması, gelecekte sorun yaşamamaları açısından kritik öneme sahip.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz