Yat ve tekne sektörü faiz indirimini bekliyor…

Yat ve tekne endüstrisi, yükselen kredi maliyetleri nedeniyle zor günler geçiriyor.

Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED) Başkanı Murat Bekiroğlu, 2026'dan itibaren faizlerin düşmesiyle birlikte sektörün yeniden normale döneceğine inanıyor. Bekiroğlu, yüksek kredi maliyetlerinin satışları olumsuz etkilediğini vurgulayarak, bu durumun sektördeki rekabet avantajını azalttığını belirtti.

Sektörün büyümesi için marina sayısının artırılması gerektiğini ifade eden Bekiroğlu, özellikle İzmir’in güneyi ve Antalya’nın kuzeyinde en az 10 yeni marina yapılması gerektiğini dile getirdi. Mevcut marina yetersizliğinin hem fiyatları yükselttiğini hem de çevre kirliliğine neden olduğunu belirten Bekiroğlu, bu duruma dikkat çekerek, hükümetten destek istedi.

Bosphorus boat show'da ürünler sergilenecek

Türkiye’nin tek deniz fuarı olan Bosphorus Boat Show, 26 Ekim’de kapılarını açacak. Fuarda, 500'e yakın tekne sergilenecek ve deniz severlerin ilgisine sunulacak. ED Fuarcılık Kurucu Ortağı Dilek Soydan, bu yılki fuarda 50 binin üzerinde ziyaretçi beklediklerini ifade etti. Geçen yıl sergilenen teknelerin toplam değeri 10 milyar TL iken, bu yıl bu rakamın 15 milyar TL'ye ulaşması bekleniyor.

Nitelikli eleman sorunu gündemde

Sektördeki bir diğer önemli sorun ise nitelikli eleman eksikliği. YATED Başkan Vekili Cem Hüroğlu, Türkiye’nin 2023 yılında 1,7-1,8 milyar dolar arasında bir ihracat gerçekleştirdiğini belirtirken, sektördeki katma değerli ürünlerin ihracat ortalamasının oldukça yüksek olduğunu vurguladı. Ayrıca, sektörün iş gücü ihtiyacını karşılamak için eğitim kurumlarıyla işbirliği yapıldığını belirtti.

Yat ve tekne endüstrisi, çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalsa da, hem iç piyasada hem de uluslararası alanda büyüme potansiyelini koruyor. Bekiroğlu ve Hüroğlu, sektörün yeniden güçlenmesi ve büyümesi için atılacak adımların kritik olduğunu vurguladı. Yeni marina yatırımları ve nitelikli eleman istihdamı, sektördeki gelişmelerin önemli bir parçası haline gelecek.

İlk yorum yazan siz olun

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

Haber Haberleri