Türkiye süt üreticilerinden çarpıcı açıklama: “süt üreticisi zarar ediyor”

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Keskin, çiğ süt fiyatlarının yetersiz kaldığını ve üreticinin zarar ettiğini belirtti.

Ulusal Süt Konseyi'nin önerdiği 14 lira 65 kuruşluk litre fiyatının, özellikle son dönemde artan maliyetler karşısında yetersiz olduğunu vurgulayan Keskin, çiğ süt fiyatının en az 18 lira olması gerektiğini ifade etti.

Süt üreticileri, son yıllarda maliyetlerin hızla artmasından dolayı büyük bir ekonomik sıkıntı içinde. Keskin, yem fiyatlarındaki %25-35'lik artışın yanı sıra, enerji ve mazot fiyatlarındaki yükselmenin üreticilere büyük bir yük bindirdiğini açıkladı. Bu durumun yanı sıra, üreticilerin Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği fiyatları dahi karşılamakta zorlandığını belirtti.

Süt fiyatları üzerindeki baskılar

Geçmiş yıllarda, bazı süt firmalarının fiyatları düşürmek için çeşitli stratejiler uyguladığını anımsatan Keskin, bu firmaların süt tüketiminin azaldığını belirterek fiyatları düşürdüğünü söyledi. Keskin, süt fiyatlarının düşürülmesi stratejisinin, hem üreticiler hem de tüketiciler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ve buna karşı çeşitli düzenlemelerin yapıldığını ifade etti.

Çiğ süt üretiminde düşüş: 6 yılın en düşük seviyesi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılında çiğ süt üretimi, bir önceki yıla göre %0,4 oranında azalarak 21 milyon 481 bin 567 ton olarak kaydedildi. Bu rakam, son altı yılın en düşük üretim seviyesini temsil ediyor. Keskin, bu durumun sektörün karşılaştığı zorlukların bir göstergesi olduğunu ve fiyat düzenlemeleri yapılmadığı takdirde üreticilerin anaç hayvanlarını kesime gönderme riskiyle karşı karşıya kalabileceğini belirtti.

Keskin, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın üç ayda bir maliyet güncellemesi yapacağına dair açıklamasının ardından, çiğ süt fiyatlarında yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı. Şu anki fiyatların geçersiz kaldığını belirten Keskin, yıl sonuna kadar fiyat geçişinin yapılması gerektiğini ifade etti.

Bu gelişmeler ışığında, süt fiyatlarının düzenlenmesi ve üreticinin desteklenmesi gerektiği, sektörün sürdürülebilirliği açısından kritik bir öneme sahip.

İlk yorum yazan siz olun

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

Haber Haberleri