Ticarette fahiş fiyat artışı ve stokçulukla mücadelede yeni adımlar!

Yayımlanan 7511 sayılı yasa, ticaret alanında fahiş fiyat artışı ve stokçulukla mücadelede önemli düzenlemeler içeriyor. Bu yeni yasa ile fahiş fiyat cezaları artırılırken, şirketlerin sermaye düzenlemesi zorunlu hale getiriliyor. İşte detaylar...

Fahiş Fiyat Cezalarında Artış!

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan 7511 sayılı yasa, ticaret alanında önemli değişiklikler getiriyor. Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılması, bu değişikliklerin başında geliyor. Yeni düzenlemelere göre, bir malın veya hizmetin satış fiyatında kaynaklı fahiş artışlar önlenmeye çalışılacak. Bu kapsamda, her bir aykırılık için uygulanacak idari para cezaları 100 bin TL'den 1 milyon TL'ye kadar yükseltilecek.

Şirket Sermayelerinde Yeni Düzenlemeler!

Yasanın bir diğer önemli hükmü, anonim şirketlerin ve limited şirketlerin sermaye düzenlemesi konusunda. Bu şirketler, 31 Aralık 2026'ya kadar yeni sermaye düzenine intibak sağlamak zorunda. Aksi takdirde, infisah edilip tasfiye süreci başlatılacak. Ayrıca, kayıtlı sermaye sistemini kabul etmiş halka açık olmayan anonim şirketlerin başlangıç sermayelerini yükseltmeleri gerekecek.

Ürün Uzmanlık Borsalarına Yeni Düzenlemeler!

Yasanın getirdiği bir başka yenilik ise ürün uzmanlık borsalarına yönelik. Takas işlemlerinde mali sorumluluğun belirlenecek limitler dahilinde ve alınacak teminatlar ile garanti fonu varlıklarıyla sınırlı olması öngörülüyor. Garanti fonunun kuruluşu ve işleyişi ise Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenecek.

Yasa, tüketicinin korunması açısından da önemli düzenlemeler içeriyor. Mal veya hizmet teslimi konusunda sorun yaşayanlar hakkında idari para cezaları uygulanacak. Ayrıca, satış sonrası hizmetler kapsamında üretici ve ithalatçılara belirli yükümlülükler getirilerek, bu zorunluluklara uymayanlar için cezai yaptırımlar öngörülüyor.

İlk yorum yazan siz olun

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

Haber Haberleri