Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), erken emeklilik için belirlenen hastalıkları tek tek açıklayarak, kamuoyuna duyurdu. “Peki erken emeklilik hakkından yararlanmak için ne yapmak gerekiyor? Erken emekli olmak için talep edilen şartlar neler?” tüm soruların cevaplarını ve daha fazlasını haberimizin devamında bulabilirsiniz...
Erken emeklilik hakkı sağlayan 18 hastalık
İş yaşamı boyunca, karşılaşılan sağlık sorunları, çalışanların iş performansı ve hayatını derinden etkilemesi nedeniyle, özellikle sigortalı çalışanların bazı hastalıkları geçirmesi durumda, erken emeklilik imkanı sunulmaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), erken emeklilik için belirlenen hastalıkların listesi şu şekilde;
- Demans
- Epilepsi
- Multipl Skleroz (MS)
- Organ Nakli (Kemik İliği Hariç)
- Parkinson Hastalığı
- Serebral Palsi
- Şizofreni
- Felç
- AIDS
- Behçet Hastalığı
- Siroz
- Tüberküloz
- Uzuv Kayıpları
- Zeka Geriliği
- Beyin Tümörleri
- Bipolar Bozukluk
- Görme Kaybı
- Kanser
Erken emeklilik için talep edilen şartlar neler?
Erken emeklilik, her sigortalı çalışanlara otomatik olarak sunulan bir hak olmadığı için, bu haktan yararlanmak için başvuru yapmak ve aynı zamanda da bazı şartlar yerine getirilmesi gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), tarafından yayınlanan erken emeklilikte yerine getirilmesi gereken temel şartlar şunlar;
Sigortalılık Süresi
- Erken emeklilik hakkından yararlanmak isteyen çalışanların, en az 10 yıl sigortalı olarak çalışmış olması aranan şartlar arasındadır.
Prim Gün Sayısı
- En az 10 yıl sigortalı olarak çalışanların, en az 1800 gün prim ödemiş olması gerekmektedir.
Maluliyet Durumu
- Erken emeklilik için başvuru yapılan kişilerin Maluliyeti, sigortalının işe başladıktan sonra meydana gelmiş olması da aranan şartlar arasındadır.
- Ayrıca, maluliyet durumunu, “Resmi Maluliyet Raporu” ile belgelenmesi gerekmektedir.
- Resmi Maluliyet Raporuna göre, Sigortalının, en az %60 oranında iş göremezlik durumuna düşmüş olması aranan şartlar arasındadır.