Eğer geç kalınırsa ölümcül sonuçlar doğurabilir. Peki, sepsis nedir ve nasıl önlenir? İşte bilinmesi gerekenler.
Sepsis nasıl ortaya çıkar?
Sepsis, vücuda giren bir enfeksiyonun kontrol edilememesi sonucu, bakterilerin kana karışarak hayatı tehdit eden bir tepki yaratmasıyla ortaya çıkar. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nuriye Taşdelen Fışgın’a göre, sepsis genellikle enfeksiyonun geç fark edilmesi veya antibiyotik tedavisinin yetersiz kalması durumunda gelişir. Ayrıca gereksiz ve yanlış antibiyotik kullanımı da bakterilerin direnç kazanarak sepsise yol açmasına neden olabilir.
Sepsisin belirtileri nelerdir?
Sepsisin belirtileri geniş bir yelpazede kendini gösterebilir. Genel belirtiler arasında:
- Halsizlik, üşüme ve titreme
- Ateş veya hipotermi (vücut sıcaklığının düşmesi)
- Kalp atış hızında artış
- Nefes darlığı
- Bilinç bulanıklığı yer alır. Ayrıca enfeksiyon odağına göre belirtiler değişebilir; örneğin, idrar yolu enfeksiyonları bulantı, idrar yaparken yanma gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
Kimler risk altında?
Sepsis, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan grupları hedef alır. 1 yaş altı çocuklar, yaşlılar, hamileler ve kronik hastalığı olan bireyler sepsis riski altındadır. Hastane ortamından alınan enfeksiyonlar, cerrahi operasyonlar sonrası gelişen komplikasyonlar da sepsise neden olabilir.
Sepsisten korunma yolları
Sepsisi önlemenin en iyi yolu enfeksiyonlarla mücadelede erken teşhistir. Gelişi güzel antibiyotik kullanmamak, sağlıklı ve dengeli beslenmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek gibi önlemler alınabilir. Enfeksiyon belirtileri varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Sepsis tedavi edilmediğinde, organ yetmezliği ve ölüm riski artar.
Sepsis tedavisi nasıl yapılır?
Sepsisin tedavisi, enfeksiyon odağına uygun antibiyotik tedavileri ve destekleyici tedavilerle yapılır. Tedavinin ağırlığına göre hasta klinikte veya yoğun bakımda takip edilebilir. Solunum cihazı gibi destek tedavileri gerekebilir. Uygun tedaviyle enfeksiyon kontrol altına alınır ve etkilenen organlar normale döndürülür.
Sepsis, erken teşhis edilip tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Bu nedenle, enfeksiyon belirtileri göz ardı edilmemeli ve uzmanlara başvurulmalıdır.