Mart 2024'ten bu yana sektör genelindeki kanama hızlandı. Çinli otomobil üreticileri de Türkiye'yi listeden çıkardı. Sektör temsilcileri, rekabetçiliği yeniden kazanmanın tek yolunun ÖTV'nin kademeli olarak azaltılmasından geçtiğini söylüyor.
Türk otomotiv sektörünün geleceği hakkında önemli sinyaller
Geçtiğimiz hafta yapılan basın toplantıları ve yazılı açıklamalar Türk otomobil sektörünün geleceğine dair önemli sinyaller verdi. F5 Haber'in haberine göre Sanayicileri Derneği Başkanı Cengiz Eroldu, Cuma günü sektörde bir ilkin verilerini açıkladı.
OSD'den alınan verilerine göre, toplam araç satışları yılın ilk çeyreğinde yılın aynı dönemine göre yüzde 24 arttı. Ancak bu artışın büyük çoğunluğu ithalattan kaynaklanmaktadır. İlk birkaç ayda ithal otomobil satışlarında yüzde 41'lik artış görülürken, yerli otomobil satışlarındaki artış yüzde 19 seviyesinde.
Ekonomi gazetesinden Aysel Yücel'in verdiği bilgiye göre, yakın zamana kadar Avrupa lideri olan hafif ticari araç satışlarında ithalat da artıyor. İthal hafif ticari araçlarda yüzde 48 artış yaşanırken, yurt içi satışlarda yüzde 36 gerileme yaşandı.
OSD Başkanı Cengiz Eroldu, ulusal pazar payının düşmeye devam ettiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Geçtiğimiz 6 ayda ÖTV'de farklı ölçekler vardı. Yerli üreticiler için uygun bir ortam yaratmıştır. Tüm araçların 80 sentlik özel tüketim vergisinden geçmesi, geçen yılın ikinci yarısında ulusal payda düşüşe neden oldu. "Geçen yıl yüzde 41 olan iç pazardan payımız bu yıl yüzde 33 civarında ve Türkiye'de pazar payının en yüksek olduğu ayları 48 yüz olarak yaşadık, dedi.
Otomobil sektörü alarmda
Türk otomobil sektörü, ithalatın payının artması nedeniyle yıllardan beri ilk kez geçen yıl dış ticaret açığı verdi. Bu eğilimin 2024 yılında da devam ettiğini vurgulayan Eroldu, şunları söyledi: “Geçen yıl bizim sektörde toplam 1 milyar 423 milyon dolar, otomobil sektöründe ise yaklaşık 6,6 milyar dolarlık dış satış gerçekleştirdik.
Bu yılın ilk 2 ayı rakamlarına baktığımızda başta otomotiv sektörü olmak üzere 558 milyon dolarlık bir dış açıkla karşı karşıyayız. Bunun en önemli sebebi de Çin’den yapılan ithalatın artması. " Türkiye'nin bu kadar çok otomobil ithal eden bir ülke haline gelmesi, sürdürülebilirlik açısından önemli bir sorun teşkil ediyor" dedi. “Kendimize neden Türkiye’de 20 yıldır yeni yatırım yapılmadığını sormalıyız.”
Cengiz Eroldu, yeni yatırımcıların çekilmesi ve pazardaki ulusal payın artırılmasının, mevcut veri sistemindeki değişikliklerle çözülebileceğini vurguladı. Eroldu şunları söyledi: “Yabancı markalar bir ülkeye yatırım yaptıklarında teşviklerden çok iç pazarın satış potansiyeli ile ilgileniyorlar. Aslında Türkiye'de büyük de bir satış potansiyeli var. Yüzde 80 oranında özel tüketim vergisinin olduğu yerde bile milyon kişilik bir pazar var. Bu vergiler kademeli olarak azaltılırsa en büyük teşvikin bu olacağını düşünüyorum. “Yabancıları çekecek olan şey sahip olmamız değil, pazar hacmindeki artış onları cezbedecektir .”
ÖTV NEDİR
“ÖTV” Özel Tüketim Vergisinin kısaltmasıdır. Özel tüketim vergisi, malların satın alınması veya kullanılması karşılığında ödenen bir vergi türüdür. Genellikle lüks olarak sınıflandırılan ürünlere uygulanır ve fiyatları artırarak tüketimi azaltmayı veya kamu gelirini artırmayı amaçlar. Otomobil, , alkollü içecekler ve sigara gibi ürünlere özel tüketim vergisi uygulanmaktadır.