ÖSYM’nin 2024 en başarılı illeri ve YKS şampiyonları belli oldu…

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarıyla birlikte Türkiye’nin en başarılı illeri ve öğrencileri gün yüzüne çıktı.

ÖSYM tarafından yapılan açıklamalara göre, çeşitli alanlarda en yüksek puanları elde eden öğrenciler ve yaşadıkları iller öne çıktı. İşte 2024 YKS’nin en başarılı isimleri ve temsil ettikleri bölgeler:

  • Mersin: Temel Yeterlilik Testi (TYT) birincisi Süleyman Mete Genç.
  • Rize: Alan Yeterlilik Testleri (AYT) Sözel birincisi Fatih Emre Düzcan.
  • İstanbul: Alan Yeterlilik Testleri (AYT) Eşit Ağırlık birincisi Berra Kuruş.
  • Elazığ: Alan Yeterlilik Testleri (AYT) Sayısal birincisi Arda Taşdemir.
  • İstanbul: Yabancı Dil Testi (YDT) Almanca birincisi Sevgi Kırmızıbekmez, Fransızca birincisi Yunus Emre Aydoğan, İngilizce birincisi Mehmet Alp Güneş, Arapça birincisi Yusuf Salih Orhan.
  • Ankara: Yabancı Dil Testi (YDT) Rusça birincisi Safiye Yaşar.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ali Ersoy, başarıların arkasındaki önemli faktörleri vurgulayarak, öğrencilerin ailelerine ve öğretmenlerine teşekkür etti. Ersoy, "Şampiyonlarımıza en büyük desteği veren, her an yanlarında olan anne ve babalarımıza, bu süreçte onları yalnız bırakmayan ve eğitim hayatı boyunca yol gösteren öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Adaylarımıza başarılarının devamını diliyorum. İnanıyorum ki, eğitim sürecini en güzel şekilde tamamlayacaklar ve ülkemize faydalı vazifelerde görev yapacaklar" ifadelerini kullandı.

Cinsiyete göre başarı dağılımı

ÖSYM Başkanı Ali Ersoy, sınav sonuçlarının cinsiyete göre dağılımını da değerlendirdi. TYT’de kadın adayların Türkçe ve sosyal bilgiler testlerinde erkek adaylardan daha yüksek doğru cevap ortalamasına sahip olduğunu belirtti. Ancak, temel matematik ve fen bilimleri testlerinde erkek adaylar öne çıktı. AYT’de ise 11 alt testten 6’sında erkek adayların, 5’inde ise kadın adayların ortalaması daha yüksek oldu. YDT’de Arapça ve Rusça dillerinde kadın adaylar, Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinde ise erkek adaylar daha başarılı sonuçlar elde etti.

Bu veriler, Türkiye genelinde eğitim alanındaki başarı profillerini ve cinsiyet farklılıklarını gözler önüne seriyor.

İlk yorum yazan siz olun

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

Haber Haberleri