Türkiye gazetesinden Esma Altın’ın haberine göre, bu aşıyı olan bireyler, virüse karşı büyük bir avantaj sağlıyor. Çiçek hastalığı, 1980 yılında dünya genelinde eradike edilerek tarih sahnesinden silinmişti. Ancak bu aşı, maymun çiçeği virüsüne karşı hala etkili bir koruma yöntemi olarak dikkat çekiyor.
Maymun çiçeği virüsü
Son dönemde Afrika’da artan maymun çiçeği vakaları, Dünya Sağlık Örgütü tarafından acil durum olarak ilan edildi. Bu durum, "Yeni bir küresel salgın mı geliyor?" sorusunu gündeme taşıdı. Virüsün ülkemizi nasıl etkileyeceği ve alınabilecek önlemler konuları da geniş çapta tartışılmakta. Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Merkezi Direktörü Prof. Dr. Önder Ergönül, virüsün 2022’de ciddi bir salgına yol açtığını ve Afrika dışındaki ülkelere yayıldığını belirtiyor. Ergönül, bu yayılmanın seyahatler ve göçler nedeniyle Amerika, İngiltere ve Avrupa’yı da etkilediğini vurguluyor.
Maymun çiçeği virüsünün belirtileri, çiçek hastalığı ile benzerlik taşıyor. Prof. Dr. Ergönül, ateş, baş ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, sırt ve kas ağrıları gibi semptomlara dikkat çekiyor. Hastalık, genellikle ciltte suçiçeğine benzer döküntüler ile başlıyor. Bu döküntüler genellikle yüz, eller ve ayak tabanlarında görülüyor ve zamanla kabuklanıp dökülüyor. Virüs, vücut sıvıları ve enfekte bireylerle yakın temastan bulaşıyor, bu yüzden kişisel hijyen ön planda tutulmalı.
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, çiçek aşısının maymun çiçeği virüsüne karşı %80 koruma sağladığını belirtiyor. 1980’den önce aşılanmış kişilerin, bağışıklık sistemlerinin virüsü hatırlayarak daha hafif bir hastalık geçirmesi mümkün olabilir. Türkiye’de henüz tespit edilmiş bir vaka bulunmamakta, ancak risk tamamen göz ardı edilemez. Prof. Dr. Ergönül, Amerika’nın yenilenmiş çiçek aşıları kullanarak koruma sağladığını, Türkiye’nin ise bu konuda henüz bir hazırlık yapıp yapmadığının belirsiz olduğunu ifade ediyor. Ancak, ülkemizde büyük bir salgın riski görünmüyor.