İlaç kadar yararlı… Karadut kalbe iyi geliyor, kolesterolü düşürüyor, kabızlık problemi yaşayanlara derman oluyor

Tam da mevsimi yaklaşmışken, ağacın dallarından göze çarpan, insanın yediği zaman bir daha yiyesi gelen harika bir meyve! İlaç kadar yararlı bu meyvenin faydalarını Diyetisyen Gülçin Işık anlattı.

Kalp sağlığını korur

Antioksidan içeriği olarak yüksek denildiği zaman akla yalnızca bağışıklık değil, kalp ve damar sağlığı da gelmelidir. Özellikle bu konuyla alakalı sağlık sorunu olan kişilerin porsiyon kontrolüne dikkat edip dut tüketmeleri son derece önemlidir. İçinde bolca serbest radikal ve polifenaoller mevcuttur. Aynı zamanda kan basıncı da düzenleyip kalp sağlığını destekler.

Vitamin ve mineral açısından zengindir

K vitamini, C vitamini, potasyum, demir gibi mineraller açısından son derece zengindir. B grubu vitaminleri ve magnezyum da içeren bu meyve tam olarak şifa kaynağıdır. Özellikle kabızlık şikayeti olan kişilerin bu mevsimde taze dut tüketmesi bağırsak florasına destek olur. Aşırı tüketildiği zaman gaz ve ishal şikayetine sebep olabilir. O kadar yoğun lif içerir. Günlük 1 porsiyon karadut tüketerek günlük ihtiyacın %10 unu karşılayabilirsiniz.

Antikansorejendir

Antosiyaninler bakımından zengin olduğu için kanser hücrelerinin büyümesine engel olur. Kanser tedavisi olan, ailesinde kanser öyküsü olan kişilerin karadut tüketip bu riski azaltmaya destek olabilirler. Kalp hastalıklarını desteklemesi bakımından bakıldığı zaman kolesterol düşürücü olduğunu da unutmamak gerekir. Özellikle çok fazla meyve tüketildiği zaman kolesterol artışı ortaya çıksa da porsiyona dikkat edildiği zaman kolesterol dengeleyici olduğunu da söylemek gerekir.

Cilt sağlığı için önemlidir

Hem içermiş olduğu vitamin, mineraller, hem yoğun bir şekilde lif ve antioksidanlar olduğu için cilt sağlığına iyi gelen bir meyvedir. İçerisindeki yer alan bu bileşenler kolajen üretimini arttırdığı için cilt sağlığını destekler, canlı kalmasını ve parlamasını sağlar. Tüketimine dikkat edilmesi gerekir. Hamile kişiler ya da şekeri (diyabeti) bulunan hastalar doktorlarına danıştıktan sonra beslenmelerine karadutu ilave edebilirler.

İlk yorum yazan siz olun

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

Haber Haberleri