Gecikme faizleri yükseltildi! Borcu olanların dikkatine!

Geçtiğimiz günlerde MTV ve vergi gibi tam kurumlarının alacakları için uygulanan gecikme zammı oranlarında ve faizlerinde önemli güncellemeler yapıldı. Bu yeni düzenlemenin detayları haberimizin devamında…

Faizler ne oranda yükseltildi?

Belirttiğimiz gibi MTV ve vergi gibi kamu kurumlarının vatandaştan çeşitli alacakları oluyor. Bu açıklanan faiz oranı da en çok gecikme zamlarını ve tecil faizlerini kapsıyor. Bilindiği üzere amme alacaklarının tahsilinde kullanılan gecikme zammı oranı her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere yüzde 3,5’ten yüzde 4,5’e yükseltildi. Fakat açıklanan bu yeni değişiklikle birlikte vergi ve diğer kamu borçlarının ödenme süresini aşması durumunda uygulanacak olan gecikme zammı oranı da artırılmış oldu.

Bu duruma istinaden Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan tahsilat genel Tebliğ ile amme alacaklarında uygulanan tecil faizi oranında artırılmış oldu. Arttırılan bu oran yıllık yüzde 36 olan tecil faizi oranını bugünden itibaren yüzde 48 olarak belirlendiğini açıkladı.

Faizlerin kapsamı nedir?

Yukarıda belirtmiş olduğumuz değişiklikler nedeniyle vergi borçları gibi kamu alacaklılarının ödenme süresinin uzatılması durumunda uygulanacak faiz oranı da yükseltilmiş oldu. Yükseltilen bu faizler kamu alacakları, vergiler ve adli idari para cezaları gibi kamu borçlarını da kapsıyor. Yalnız vergi borçları gibi kamu olacaklarının eğer belirlenen süre içinde ödenmemesi durumunda maalesef ki her ay için ayrı ayrı gecikme zammı uygulanacaktır. Aslında sonuç olarak bu yeni düzenleme ile vergi ve diğer kamu borçlarının gecikme zammı oranı arttırılarak, borçluların bir an evvel borçlarını ödemelerini zamanında yapmalarına teşvik edilmeye çalışılmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

Haber Haberleri