Yüksek Tansiyona İyi Gelecek 7 Önemli İpucu!
17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü dolayısıyla Memorial Antalya Hastanesi Nefroloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Ümit Çakmak, yüksek tansiyon hastalarının hayatını kolaylaştıracak 7 önemli ipucunu açıkladı.
Hipertansiyon Nedir?
Hipertansiyon, halk arasında yüksek tansiyon olarak bilinen, kalpten vücuda taşınan kanın atardamarlara uyguladığı kuvvetin yüksek olduğu yaygın bir durumdur. Kontrol altına alınmadığında ise kalp hastalıkları, inme, böbrek hastalığı, ani ölüm gibi ciddi sonuçlara yol açabiliyor.
Hipertansiyonun Belirtileri:
Hipertansiyonun genellikle herhangi bir belirtisi görülmez. Bu nedenle birçok kişi bu hastalığa sahip olduğunu dahi bilmeyebilir.
Hipertansiyonun Nedenleri:
Yüksek tansiyonun en önemli nedenlerinin başında yeterli fiziksel aktivite yapmamak ve sağlıksız yaşam tarzı seçimi gelmektedir. Diyabet ve obezite gibi belirli sağlık durumları da yüksek tansiyon gelişme riskini artırabilir.
Hipertansiyon Tanısı:
Evde yapılan düzenli ölçümler önemlidir. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde ikişer kan basıncının ölçülmesi gerekir.
Hipertansiyon Türleri:
Erişkinlerde görülen hipertansiyon şikayetlerinin yüzde 90-95 gibi büyük bir oranında tanımlanabilir bir neden bulunmadığının söyleyen Çakmak, "Tanımlanabilir bir nedeni olmayan bu hipertansiyon türüne birincil (primer) hipertansiyon denir. Daha nadir görülen ve altta yatan bir nedene bağlı ortaya çıkan hipertansiyona ise ikincil hipertansiyon denir." dedi.
Hipertansiyonda Yaşam Tarzı Değişiklikleri:
Hipertansiyon rahatsızlığı bulunan kişilerin yaşam tarzında değişiklikler yapmasının fayda sağlayabileceğini vurgulayan Memorial Antalya Hastanesi Nefroloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Ümit Çakmak, 7 önemli ipucunu paylaştı:
1. İdeal Vücut Ağırlığını Koruyun: Hasta fazla kilolu ise uygun kiloya inmesi önerilmeli veya en azından kilo vermesi (ağırlığının en az %5-10'u kadar kilo kaybı) teşvik edilmelidir. 2. Tuz Kısıtlaması Uyguların: Günlük sodyum alımı 2-2.4 g (5-6 g tuz) ile sınırlandırılmalıdır. 3. Sigara ve Alkol Kullanımından Kaçının: Hipertansiyon hastalarının sigara kullanmaması, kullanıyor ise mutlaka bırakması tavsiye ve teşvik edilmelidir. Alkol kullanımı önerilmez. 4. Sağlıklı Beslenme: Beslenmede ağırlıklı olarak sebze ve meyve, az yağlı besinler, tam tahıl, sebze kaynaklı protein ve haftada en az iki kez balık yer almalıdır. 5. Düzenli Egzersiz: Hastalara yaşına ve fiziksel durumuna uygun şekilde düzenli fiziksel aktivite/egzersiz yapması tavsiyesi verilmelidir. Genel olarak haftada en az beş kez 30 dakikadan az olmayan aktivite önerilmektedir. 6. Stresi Kontrol Altına Alın: Davranışların düzenlenmesi ve gevşeme teknikleri hakkında önerilerde bulunulmalıdır. 7. Doktorunuza Danışın: Yaşam tarzı değişikliklerine rağmen kan basıncı yüksek seyreden hastalara ilaç tedavisi başlanmalıdır.
Unutmayın: Hipertansiyon, kontrol altına alınabilir ve önlenebilir bir hastalıktır. Bu 7 ipucunu hayatınıza uyarlayarak tansiyonunuzu kontrol altında tutabilir ve daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.