Akaryakıt fiyatlarına ÖTV zammı yolda: Akaryakıt fiyatlarında son durum!

Temmuz başında benzin ve motorin fiyatlarına otomatik olarak Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı eklenecek. Geçtiğimiz yıl hükümet, her altı ayda bir akaryakıtta ÖTV zammı yapılmasını kararlaştırmıştı. Bu doğrultuda, Temmuz ayında yeni bir zam dalgası daha g

ÜFE Artışı Fiyatları Belirleyecek

Son yıllarda döviz kuru ve vergi artışları nedeniyle hızla yükselen akaryakıt fiyatlarına, Temmuz ayında önemli bir zam daha ekleniyor. 16 Temmuz 2023'te Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıtta maktu ÖTV tutarları 5 TL artırılmış ve bu tutarların her altı ayda bir Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) artış oranında zamlanması düzenlenmişti.

2024 yılının Ocak-Mayıs döneminde ÜFE artışı yüzde 17,87 oldu. 3 Temmuz'da TÜİK'in açıklayacağı Haziran ayı ÜFE verileriyle birlikte, akaryakıttaki maktu ÖTV artış oranı da kesinleşecek. 2024'ün ilk beş ayında ÜFE, aylık ortalama yüzde 3,35 arttı. Bu trend Haziran ayında da devam ederse, altı aylık ÜFE artış oranı yüzde 21,82 olacak.

ÖTV Artışının Detayları

Bu ÜFE artış oranıyla maktu ÖTV tutarı benzinde 2,06 TL, motorinde ise 1,93 TL artacak. Üzerine, geçen yıl yüzde 20'ye çıkarılan KDV de eklendiğinde, vergi artışı benzinde 2,47 TL, motorinde 2,32 TL olacak. Şu an maktu ÖTV tutarları benzinde 9,45 TL, motorinde ise 8,86 TL seviyesinde bulunuyor.

Güncel Akaryakıt Fiyatları

Bugün itibarıyla benzinin litre fiyatı İstanbul'da yaklaşık 40,30 TL, Ankara'da 41,28 TL, İzmir'de ise 41,54 TL civarında. Motorinin litre fiyatı ise İstanbul'da yaklaşık 40,67 TL, Ankara'da 41,68 TL, İzmir'de ise 42,07 TL seviyelerinde. Son bir yılda zam oranı benzinde yüzde 67, motorinde ise yüzde 83 oldu. Fiyatlar iller, ilçeler ve bayiler arasında farklılık gösterebiliyor.

İlk yorum yazan siz olun

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

Haber Haberleri