Konut pazarında hareketlilik: Faiz düşüyor, yatırımcılar yükseliyor…

Son dönemde konut kredisi faizlerinde beklenen düşüş, yatırımcıların dikkatini gayrimenkul pazarına çekiyor.

Gayrimenkul fiyatlarının reel bazda düştüğünü belirten sektör temsilcileri, “Yatırımcılar, gelecekte zam bekleyerek harekete geçti” ifadelerini kullanıyor.

2023 yılına hızlı bir başlangıç yapan konut satışları, ağustos ayında 134 bin 155 adede ulaşarak yeni bir rekora imza attı. Geçen yılın aynı dönemine göre %9,9 artış gösteren bu rakam, sektördeki iyimserliği pekiştiriyor. Uzmanlar, yüksek inşaat maliyetlerine rağmen, mevcut satışların yükseliş göstermesinin yatırımcıların fiyat artışı beklentisinden kaynaklandığını belirtiyor.

Yastık altı ekonomisi canlanıyor

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ramadan Kumova, yastık altındaki birikimlerin konuta yönelmesinin altını çiziyor. “Mevduat, altın ve dövizden kazananlar, gayrimenkul alımına yöneliyor” diyen Kumova, talebin artmasının, önümüzdeki dönemde konut kredisi faizlerinin düşmesiyle daha da hızlanacağını ifade ediyor.

Fırsat alımları artıyor

TÜGEM Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, mevcut konut fiyatlarının birçok yatırımcı için cazip hale geldiğini vurguladı. “Yüksek kira ödeyenler için bu dönem, konut alımı açısından fırsatlar sunuyor” şeklinde konuşan Akdoğan, uygun koşullarla yapılan satışların ilgiyi artırdığını kaydetti.

Emlak sektörü uzmanları, konut fiyatlarında %50’ye varan artış beklentisi taşıyor. Yeni projelerde yaşanacak maliyet artışlarının fiyatlara yansıması durumunda, konut alımına olan talebin daha da artması öngörülüyor. Ancak, mevcut piyasa koşullarında alıcıların dikkatli olması gerektiği vurgulanıyor.

Kısacası, konut pazarında yaşanan bu hareketlilik, yatırımcıların geleceğe dönük beklentileri ve mevcut ekonomik koşulların bir yansıması olarak değerlendiriliyor.

İlk yorum yazan siz olun

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

Ekonomi Haberleri