Esnafın belini büken komisyon ücretleri: "elimiz paraya değmez oldu!"

Son dönemde esnafın karşılaştığı en büyük sorunlardan biri, bankaların kredi kartı komisyon ücretlerindeki artış.


Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın bu durumdan olumsuz etkilendiğini belirtiyor. “Kartla alışveriş yapmanın maliyeti çok yükseldi. Elimiz artık paraya değmez oldu” diyen Palandöken, bu sıkıntının hem esnafı hem de tüketiciyi etkilediğini vurguladı.

Artan maliyetler ve nakit alışverişe yönelim

Pandemi sonrası kredi kartı kullanım oranı yüzde 85’e kadar yükselirken, esnaf bu durumu avantaja çevirmek yerine zorunlu bir yük olarak görüyor. Bankalar, POS cihazı bakımı için de ek ücretler talep ederken, bazı esnaflar nakit ödemeyi tercih ediyor. Kredi kartı kullanmayan müşterilere yönelik olarak IBAN ile ödeme alma çabaları artıyor. Palandöken, "Esnaf, komisyon ödememek için vatandaşları nakit alışverişe zorluyor” şeklinde konuştu.

Hem tüketici hem esnaf şikayetçi

Palandöken, yüksek komisyon oranlarının esnafın kâr marjını erittiğine dikkat çekiyor. “Kredi kartı ile yapılan alışverişlerin artmasıyla birlikte bankaların kesintileri de arttı. Esnaf, kazandığı paranın çoğunu bankalara kaptırıyor,” diyerek durumu özetledi. Özellikle 40-45 gün içerisinde geri dönüş sağlandığında, esnafın kazancı yüzde 3 iken, bankaların aldığı komisyon oranı yüzde 4’leri buluyor.

İlgili kurumlara talepler iletildi

TESK Başkanı, sorunları gidermek için Ticaret Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı'na başvurduklarını ancak henüz bir geri dönüş almadıklarını ifade etti. "Bu durum, kayıtlı ekonomi için önemli bir sorun haline geldi," diyen Palandöken, esnafın mağduriyetini gidermek için orta yol bulunması gerektiğini belirtti.

Sonuç olarak, kredi kartı komisyonları ve bankaların uyguladığı ek maliyetler, esnafı zor durumda bırakmaya devam ediyor. Tüketiciler de bu durumdan etkilenirken, hem esnafın hem de vatandaşın çıkarlarını korumak için acil çözümler gerekmekte.

İlk yorum yazan siz olun

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

Ekonomi Haberleri