Emeklilerin borcu silinecek! Sağlık borcu kalmayacak

Meclis gündemine yer alan yeni torba yasa tasarısında, emeklilerin büyük bir beklenti içinde olduğu ve yakından takip ettikleri bir düzenleme de yer alıyor. Bu düzenleme doğrultusunda, emeklilerin belli bir düzeyde olan borçları tamamen affedilecek.

Torba yasa tasarısının meclis gündemine yer almasıyla birlikte, milyonlarca emekli bu yasanın içindeki bir hükme yakından bir ilgi gösteriyor. Söz konusu olan bu madde, emeklilerin bazı borçlarının affedilip silinmesi ile ilgili olacak.

Sağlık borçlarından ötürü hastane ziyaretlerini sürekli ihmal eden sigortalılar ve emekliler için mutlu edecek bir haber geldi. Meclis, torba yasa kapsamında getirmiş olduğu yeni bir düzenleme ile, sağlık borcu bulunan kişiler için bir sene süreyle ücretsiz sağlık hizmeti sağlamayı tavsiye ediyor.

Bu tarih öncesi olan borçlar affedilecek

İşsizlik nedeniyle sigorta prim ödemelerinde sorun yaşayan vatandaşlar, Meclis’in gündeminde yer alan ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlarını silmeyi hedefleyen bu yeni düzenlemeyi yakından takip ediyor. Torba yasa taslağında bulunan 80 maddeden bir tanesi olan ve GSS borçlarını ele alan 54. Madde, büyük bir önem taşıyor. 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim olan vatandaşlar için sevindirici bir haber geldi. Torba yasa tasarısına ilave edilerek yeni bir düzenleme ile, bu tarihten önce var olan borçlar ve bunların gecikme faizleri tam olarak affedilecek.

GSS borçlarının hastane hizmetlerine etkisi

GSS borcu olan kişiler, devlet hastanelerinde sadece acil durumlar için sağlık hizmeti alırken, normal poliklinik hizmetlerinden faydalanamazlar. Eğer GSS prim borçları belirlenmiş süre içinde ödenmezse, borçlar Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından yasal olarak, örneğin haciz işlemi ile tahsil edilebilir. GSS prim borcu bulunan vatandaşlar, acil servis haricindeki sağlık hizmetlerinden, mesela tedavi ya da diğer masraf hizmetlerinden yararlanamazlar.

SGK, ödenmemiş olan GSS prim borçlarını vatandaşlardan icra takibi seçeneği ile tahsil etme hakkına sahiptir. Vatandaşlar, SGK ya da Bağ-Kur kapsamındaki sigorta primlerini ödeyemediği zamanlarda, sağlık hizmetlerinden faydalanmak için aylık GSS primleri ödemekle yükümlü olurlar. Yeni uygulama ile emekliler rahat bir nefes alacak.

İlk yorum yazan siz olun

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

Ekonomi Haberleri