Cayma Bedeliyle Aldatılmayın! Haklarınız Neler?

Firmalar, tüketiciyi abonelik iptalinden caydırmak için fesih halinde kalan ayların ücretlerini ödemek zorunda olduklarını söyleyerek tüketiciyi aldatmaya çalışmaktadır.

Cayma Bedeli Aldatması: Tüketiciler Dikkatli Olsun!

Abonelik iptalinde cayma bedeli dayatması yasa dışı! Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili İbrahim Güllü, abonelik iptalinde işletmeler tarafından yasa dışı şekilde "cayma bedeli" dayatıldığını ve bunun bir aldatma biçimi olduğunu açıkladı.

Tüketiciler Aldığı Hizmetin Bedelini Öder

Tüketiciler, aldıkları hizmetin bedelini ödemek zorundadır, almadıkları ayların bedelini ise ödemek zorunda değildir. Abonelik sözleşmelerinde, kanun koyucu tarafından tüketicinin uzun süreli bağlayıcı sözleşmelerle mağdur olmaması için süre sınırlamaları getirilmiştir.

Taahhütlü Aboneliklerde Cayma Bedeli Yasa Dışı

Taahhütlü aboneliklerin süresinin 1 yıldan uzun olduğu durumlarda cayma bedeli yansıtılamaz. Kanun, tüketicilere belirsiz süreli veya süresi bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmelerini diledikleri zaman feshetme hakkı vermektedir.

Firmalar Tüketiciyi Aldatmaya Çalışıyor

Firmalar, tüketiciyi abonelik iptalinden caydırmak için fesih halinde kalan ayların ücretlerini ödemek zorunda olduklarını söyleyerek tüketiciyi aldatmaya çalışmaktadır. Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği'nin 8. maddesinde de belirtildiği üzere tüketici almadığı/almayacağı ayların bedelini ödemek zorunda değildir.

Haksız Cayma Bedeli Hesaplanırsa Ne Yapmalı?

Satıcı veya sağlayıcılar tüketicilerin faturalarına cayma bedeli yansıtmaları durumunda tüketiciler haklarını arayabilirler. Cayma bedelinin haksız ve fazla hesaplandığını düşünenler, uyuşmazlığın parasal değerine göre Tüketici Hakem Heyetlerine (THH) veya Arabulucuda mutabakat sağlanamadığı durumda Tüketici Mahkemesine başvuru yapabilirler.

THH'ye Başvuru Şartı

2024 yılı için tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurularda değeri 104 bin lira altında bulunan uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetlerine başvurulabilecektir. THH kararlarına karşı taraflar tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde tüketici mahkemesinde itiraz için dava açabilirler. Bu davanın açılması ayrıca tedbir kararı verilmediği sürece THH kararının icrasını durdurmayacaktır. 104 bin lira ve üzerindeki uyuşmazlıklarda ise tüketici mahkemesinde dava açılabilecektir. Bu davanın açılmasından önce zorunlu dava şartı kapsamında arabulucuya başvurulmuş olması gerekmektedir.

Tüketiciler Haklarını Bilsin!

Tüketiciler, abonelik iptalinde cayma bedeli dayatıldığında haklarını bilmeli ve haksız yere bedel ödemek zorunda kalmamalıdır. TÜKONFED gibi kuruluşlar, tüketicilerin haklarını korumak için mücadele etmektedir.

Unutmayın: Tüketici hakları korunmaktadır!

İlk yorum yazan siz olun

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

Ekonomi Haberleri