Bakanlık Açıkladı: e-Ticaret İade Masrafları 1 Yıl Daha Erteleniyor

E-ticaret alışverişlerinde iade masraflarının tüketicilere yansıtılması konusundaki düzenleme bir yıl daha ertelendi. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelik, bu önemli değişikliğin 2026 yılına kadar ertelendi

1 Yıl Daha Tüketici Koruması

Ticaret Bakanlığı, e-ticaret üzerinden yapılan alışverişlerde iade masraflarının tüketicilere yüklenmesini öngören düzenlemenin yürürlük tarihini 1 yıl erteledi. 1 Ocak 2025 tarihinde uygulanması planlanan değişiklikler, 1 Ocak 2026 tarihine kadar ertelendi. Bu değişiklik, tüketicilerin cayma haklarını kullanırken karşılaşabilecekleri ek masrafları bir yıl daha erteleyerek, onları koruma altına almayı hedefliyor.

e-Ticaret ve Tüketici Koruma

Bakanlık açıklamasında, e-ticaretin hızla büyüyen bir sektör olduğuna ve bu büyümenin getirdiği çeşitli zorluklara dikkat çekildi. E-ticaretin artan hacmi ve çeşitliliği, bazı tüketici mağduriyetlerine yol açabilmekte. Özellikle kalitesiz ve güvensiz ürünlerin piyasaya sürülmesi, tüketicilerin mağdur olmasına neden olabiliyor. Bu bağlamda, mevcut düzenlemelerin güncellenmesi ve ertelenmesi, tüketicileri koruma amacını taşımakta.

Yönetmelikte yapılan değişiklikle, tüketicilerin cayma haklarını kullanırken karşılaşabilecekleri ek masrafların ertelenmesi sağlanacak. Bu, tüketicilerin herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma haklarını kullanmaya devam edebileceği anlamına geliyor. Bakanlık, bu düzenlemenin, iç piyasanın dengesiz ve kontrol dışı bir hale gelmesini önlemek ve yerli pazar yerleri ile satıcıların haksız rekabete maruz kalmasını engellemek amacıyla yapıldığını belirtti.

İç Pazarın Korunması

Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasında, iç piyasanın korunması ve tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi adına yapılan bu ertelemenin, sektörün daha sağlıklı bir şekilde uyumlaştırılmasına yardımcı olacağı vurgulandı. Özellikle yurt dışı menşeli e-ithalatların cazip teklifleriyle kalitesiz ürünlerin piyasaya sürülmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

İlk yorum yazan siz olun

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

Ekonomi Haberleri