Mevduat faizleri son dönemlerde adeta bir rekabet içerisine girdi. Peki, bu rekabet sizin gibi birikime sahip olan müşteriler için ne manaya geliyor? Bir ay süresince 90.000 TL’nizi hangi bankaya yatırırsanız, ay sonunda cebinizde ne kadar kar olabilir? Sizler için araştırma yaptık ve en yüksek getirisi olan bankaları karşılaştırdık.
Faiz oranları neden yüksek?
Faiz oranlarının artış göstermesinin ardında yatan sebepler arasında enflasyon oranlarında oluşan değişimler, merkez bankalarının politika kararı ve ekonomik beklentiler yer alır. Son zamanlarda, bazı bankalar arasında ortaya çıkan faiz oranları yarışı, birikime sahip müşteriler için cazip fırsatlar sunmaya devam ediyor. Mevduat faizi ve hesaplaması da birçok kişi tarafından bilinmiyor. Mevduat faizi, bankanın sizin ana paranıza belli bir süre boyunca uygulamış olduğu yüzdelik getiridir. Hesaplama, ana para, faiz oranı ve mevduatın süresi baz alınarak yapılır. Bunun yanı sıra faiz oranları da devamlı olarak değişkenlik gösterir. Faiz oranları, ekonomik şartlar, enflasyon beklentileri ve merkez bankalarının politikaları gibi çoğu faktöre bağlı olarak farklılaşır.
TEB marifetli hesap
Faiz Oranı: %55
Net Kazanç: 4.111,48 TL
Vade Sonu Tutar: 94.111,48 TL
Alternatif Bank VOV Hesap
Faiz Oranı: %56
Net Kazanç: 4.186,23 TL
Vade Sonu Tutar: 94.186,23 TL
DenizBank E-Mevduat
Faiz Oranı: %54
Net Kazanç: 4.036,72 TL
Vade Sonu Tutar: 94.036,72 TL
Anadolubank Renkli Hesap
Faiz Oranı: %54
Net Kazanç: 4.036,72 TL
Vade Sonu Tutar: 94.036,72 TL
Bankaların faiz oranlarındaki ortaya çıkan rekabet, müşteriler açısından hem fırsatlar hem de dikkat edilmesi gereken bazı hususları sunuyor. Yüksek faiz oranları ne kadar cazip görünse de, bütün teklifleri iyi bir şekilde değerlendirmek önemli. Yüksek faiz oranları, mevduat sahipleri açısından avantaj sunarken, kredi çekmek isteyenler için maliyetleri yukarılara çıkarıyor. Bu sebeple, finansal olarak planlama yaparken bu dengeleri dikkate alarak yapmanız gerekiyor.