Türkiye otomobil piyasasında yaşanan son dönemlerdeki hareketlilik, ithal elektrikli araçların sıfır araç pazarına girmesiyle beraber yaşanan değişimlerle şekillenmeye devam ediyor. Geçen senenin canlılığına rağmen, bu senenin ilk çeyreğinde sıfır araç satışlarında önemli bir düşüş söz konusu oldu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verileri doğrultusunda, mart ayında trafiğe kaydı yapılan otomobil sayısı geçen senenin aynı dönemine kıyasla %16,2 artış göstererek 88.718 adede çıktı. Ancak, bu artış, ikinci el otomobil piyasasında kan kaybının azalmadığını gösteriyor.
Satışlarda azalma
Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, yapmış olduğu değerlendirmelerde sıfır araç satışlarında ortaya çıkan artışın mart ayında belirgin bir şekilde yavaşladığını söyledi. İkinci el taşıt piyasasında ise kan kaybı her geçen gün devam ediyor. Mart ayında noter devriyle yapılan satışlar, önceki senenin aynı dönemine kıyasla otomobillerde %21,3, toplam olarak %18,9 azaldı. Bu düşüş eğilimi, ikinci el otomobil piyasasının zor bir süreçte olduğunu gösteriyor. Bu durumun bir süre böyle devam edeceği düşünülüyor.
Akaryakıt zamları etkili oldu
Piyasada oluşan bu dalgalanmanın birkaç sebebi var. İlk olarak, akaryakıt zamlarının otomobil satışları üzerinde olumsuz bir etki bıraktığı görülüyor. Ankara’da bir litre benzin fiyatının bir sene öncesine göre %105 artış göstererek 45 liraya, motorinin litre fiyatının ise %116 artış gösterip 44,5 liraya yükseldiği belirtildi. Bu yüksek fiyatlardan dolayı, tüketiciler elektrikli otomobillere talep etmeye devam ediyor fakat yüksek satış fiyatları ve sınırlı sayıda şarj istasyonu ile servis ağı gibi etkenlere henüz tam olarak bu geçişi destekleyecek şekilde değil. Buna ilave olarak, yüksek kredi faizleri de ikinci el otomobil piyasası üzerinde olumsuz etki yaratıyor. MASFEF Genel Başkanı Erkoç’a göre, bankalar daha çok ikinci el taşıt alımlarını daha az kredilendirme yaparken aynı zamanda taşıt kredisi hacmi bu senenin başından bu yana gerilmeye devam ediyor.